Kirurgisk fjerning av bryst (mastektomi)

Hvordan forbereder du deg?

Du må dusje om morgenen operasjonsdagen. Du skal ikke spise fast føde eller røyke de siste 6 timene før operasjonen. Du kan drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft fram til 2 timer før du skal til operasjon. IKKE MELK! Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillat de siste 2 timene før narkosen. Pasienter med sukkersyke følger eget opplegg.

Hvordan foregår behandlingen?

Operasjonen foregår i full narkose. Hele brystet med brystvorten fjernes, mens muskulaturen under beholdes. Eventuelle lymfeknuter fjernes i samme snitt. Det legges av og til inn en plastslange (dren) til såret for å samle opp blod og sårvæske. Drenet blir festet til huden med et sting.

Operasjonssåret sys med selvoppløselig tråd innvendig og dekkes med tape (strips) som bør sitte på lengst mulig.

Du vil få et smalt arr som strekker seg på tvers fra armhulen og mot midten av brystkassen.

Hvor lenge varer behandlingen?

Operasjonen tar fra 1 til 2 timer.

Gjør det vondt?

Under selve operasjonen er du i narkose og har ikke smerter.

Etter behandlingen

Etter operasjonen overflyttes du til observasjon ved postoperativ avdeling, hvor du får tett oppfølging mens du våkner fra narkosen. Det måles puls og blodtrykk, og ved behov får du smertestillende og kvalmestillende medisin.

Noen timer etter inngrepet kan du enten reise hjem, flyttes til sengepost eller eventuelt overflyttes pasienthotell.

Det er ikke nødvendig å bytte bandasje dersom den er ren og tørr. Hvis såret ser tørt ut, kan du gå uten bandasje etter cirka 4 dager. Løs kompress på innsiden av BH-en kan være et tips om du vil unngå plasterlim. 

Du kan dusje etter 3 dager. Fjern bandasjen, la stripsene sitte på og la de lufttørke (eventuelt bruk føner) før du legger på ny bandasje. Det er viktig å ta av våte bandasjer på grunn av fare for infeksjon.

Har du dren må du vente med å dusje til dagen etter drenet er fjernet. Drenet fjernes etter 1 til 4 dager. 

Hvis stripsene løsner før det har gått 10 dager kan du eventuelt erstatte de med vanlig papirtape (Scanpor tape).

Noen ganger blir knutene på den selvoppløselige tråden støtt ut. Det kan da oppstå irritasjon i huden og væske litt der hvor knuten sitter.

Bivirkninger som kan oppstå og tiltak mot disse

Blødning fra såret

Det er vanlig at det blør litt fra såret etter operasjonen. I noen få tilfeller kan det forekomme større blødning (hematom). Denne stopper vanligvis når det legges stram bandasje på operasjonsfeltet. En sjelden gang må kirurgen reoperere på grunn av blødning.

Sårinfeksjon

En sjelden gang vil det oppstå sårinfeksjon etter en brystkreftoperasjon. Symptomene på dette er rød og varm hud, hevelse, og feber. En infeksjon krever som regel antibiotikabehandling. Ta kontakt med lege hvis du har mistanke om infeksjon.

Sårvæske

Når brystet er fjernet vil det bli et hulrom hvor sårvæske kan samle seg. Det kan av og til oppstå væskeansamling i brystet eller i armhulen. Ved mye væske vil du kunne merke hevelse og spreng eller ubehag. Ta kontakt hvis du lurer på om du har fått slik væskedannelse. Tapping av sårvæske gjøres via en sprøyte og gjør sjelden vondt da du som nevnt vanligvis er nummen i sårområdet etter operasjonen. Noen ganger presses væsken ut i bandasjen slik at denne må skiftes. Sårvæske som ikke blir tappet blir ellers langsomt suget opp av kroppen selv.

Ubehag/nummenhet

Selv om det sjelden er sterke smerter etter fjerning av bryst, vil noe ubehag og nummenhet i sårområdet kunne vedvare i måneder etter inngrepet. Det er viktig at du selv sier ifra når du har smerter.

I noen tillfeller kan det oppstå brennende, sviende smerter i operasjonsområdet, såkalte nervesmerter.

Videre oppfølging

Du vil få en time på poliklinikken cirka 3 uker etter operasjonen. Her vil du få resultatet av den mikroskopiske undersøkelsen av det som ble fjernet. Resultatet vil ha betydning for om du skal ha tilleggsbehandling.

Rekonstruksjon

Mange kvinner er interessert i å rekonstruere brystet. De aller fleste kvinner som må eller selv ønsker å fjerne brystet, får tilbud om primær rekonstruksjon (gjøres i samme operasjon som brystet fjernes). Hva slags rekonstruksjon som vil være best for deg avhenger av flere faktorer. Både type behandling, motivasjon og fysiske forutsetninger er viktige. Når du er til poliklinisk kontroll etter operasjonen får du tilbud om henvisning til plastisk kirurg.

Protese

Når du reiser hjem fra sykehuset får du med en vattprotese som du kan legge i BHen.

Ved etterkontroll på poliklinikken får du rekvisisjon til silikonprotese og BH.